DJ SVEN

Een grap

Het begint allemaal als een grap, nu bijna twintig jaar geleden. Mc Miker G en DJ Sven ontmoeten elkaar in een Hilversumse discotheek en besluiten een demo op te nemen. Deze grap leidt tot een nummer 1-hit in maar liefst 44 landen en wereldwijd ruim acht miljoen verkochte platen van de Holiday Rap.

DJ Sven tourt met Mc Miker G de hele wereld over en scoort in die tijd nog een hit met ‘Celebration Rap’. Na die tijd gaat het duo uit elkaar en tourt DJ Sven door Nederland met de Veronica Drive In Show.

Bekend

Sven (1961) is bij een groot publiek bekend van zijn beruchte radioprogramma ‘Sven & Dave’ bij BNN op Radio 3, als mix-DJ, van zijn zaterdagavond programma’s Disco Inferno en Club Classics en natuurlijk als ‘side-kick’ bij Somertijd voorheen op Radio Veronica en tegenwoordig op Radio 10.

Bij de Disco-Train heeft Sven zijn draai gevonden, regelmatig zal je hem zien, én horen op de Disco-Train party’s

Somertijd

Sven: “Ik was al jaren een groot fan van ‘Somertijd’ en vind dat het leukste middagprogramma van de radio. Rob van Someren weet als geen ander het sfeertje van ‘ouwejongens krentenbrood’ op de radio neer te zetten. Ik denk dat mensen in de auto zitten te bulderen van het lachen als ze naar ‘Somertijd’ luisteren.

Ik ken Rob al ruim 20 jaar en denk dat Rob en ik wel dezelfde humor hebben.”

Geen rock maar zwarte muziek

Sven: “Ik was altijd al een muziekfreak en liefhebber van zwarte muziek. Ik ben ook wel ooit begonnen met ‘blanke’ muziek, maar ik had eigenlijk al na een jaar zoiets van dit is het niet. Toen kwamen voor mij de ‘Phillysound’ en Johnny Guitar Watson. Dat werd mijn ding”.

Vanaf 1976 is het alleen maar Soul en Philly wat er nog op de ‘pick-ups’ van DJ Sven komt te liggen.

Draaien

Sven: “Het was 1983 toen ik in de Long Beach Club in Hilversum ben gaan draaien. Iedere avond deed ik daar ook een blokje rap. Daar kwam Lucien (MC Miker G) toen een keer binnen lopen. Ik kende hem wel van de platen die hij maakte. Hij was een door de VPRO geadopteerde Neder-Hip-Hop gozer. Ik heb toen een demotape met hem gemaakt van een ‘thuisknipje’ van het nummer ‘Holiday’ van Madonna. Het intro was al klaar en iedereen kent dat intro als de Holiday Rap”.

Sven draaide zijn ‘Holiday Rap’ in de discotheek en op de lokale piraten. Het plaatje werd langzamerhand bekend. Mensen gingen er om vragen in de winkels, maar niemand kon het nummer ergens vandaan halen. Zo ook Frits van Swoll van platenmaatschappij Dureco.

Geproduceerd door GOD

Sven: “Tijdens een talentenjacht moest ik draaien. In de pauze start ik mijn cassettebandje in met de ‘Holiday Rap’ en jurylid Frits van Swoll stuitert naar mij toe om te vragen waar ik het vandaan heb. Hij was al twee weken op zoek naar dat nummer!

De volgende dag moest ik bij hem op kantoor komen. Frits belde met Ben Liebrand of hij de ‘Holiday Rap’ even na kon maken. Ik viel van mijn stoel want Ben was God voor mij!  Uiteindelijk heeft Ben Liebrand het nummer geproduceerd.”

Holiday Rap

IN JULI 1986 KWAM DE ‘HOLIDAY RAP’ VAN DJ SVEN EN MC MIKER G OP NUMMER 1 TERECHT IN DE TOP 40. DE ‘HOLIDAY RAP’ HAALDE ZELFS IN 44 LANDEN DE NUMMER 1 POSITIE.

Sven:  “Voor mij was het leuk dat ik een plaat had gemaakt die ik later aan mijn kinderen zou kunnen laten horen. Dat mijn gang nu helemaal vol hangt met goud en platina dat had ik niet kunnen voorzien!”
Over die periode: “We hebben maar één jaar door Europa getourd. Een verschrikkelijk hectische tijd. Wij zijn in dat jaar echt geleefd. Soms deden wij op één dag in drie verschillende landen een televisieoptreden. We werden er helemaal gestoord van. Ik ben DJ en vond het nooit prettig om met een microfoon in mijn hand op het podium te staan.

Toen die plaat een hit werd, riep ik meteen: “Zoek maar een andere Sven, ik ga niet op televisie.: Toen dreigde Lucien dat hij eruit zou stappen als ik dat deed. Uiteindelijk heb ik ermee ingestemd, maar ik stond elke avond met tegenzin op het podium”.

Shock Radio

Na de ‘Holiday Rap’ werkte Sven twaalf jaar als promotiemedewerker/ plugger voor een aantal platenmaatschappijen. In september 1998 kwam BNN in het publieke bestel. Bart de Graaff had ooit geroepen dat Dave, een collega plugger, voor BNN samen met Sven voor BNN de radio op zouden gaan.  

Sven: “Bart wilde namelijk de verhalen die Dave en ik altijd in de kroeg en met pluggen vertelden, op de radio hebben. Het programma moest onconventioneel zijn, met schijt aan iedereen. Bart gaf ons de opdracht om elke week de krant halen, het maakte niet uit hoe! Het programma botste met alles en iedereen: de muziekredactie van 3FM vond ons walgelijk, we hadden elke maandag ruzie met BNN directeur Gerard Timmer en elke dinsdag werden wij op het matje geroepen door zendercoördinator Paul van der Lugt. Het maakte allemaal niet uit, want wij hadden altijd kleine Bart naast ons die zei: “Zo lang ik er ben zijn jullie er ook.”  Wij deden alleen maar dingen die niet door de beugel konden. Veel te lang praten, nummers afzeiken en het ging voortdurend over seks, drank, lekkere wijven. Het was echt shockradio ten top. Uiteindelijk ging het zo ver dat wij een geplastificeerd papiertje kregen met wat we niet meer mochten doen of zeggen. In de eerste de beste uitzending waarin wij ons netjes moesten gedragen was Anouk te gast. De eerste vraag die wij stelden was: “Okay Anouk, wat doe jij nou op een vrije dag?” waarop zij antwoordde: “Eerst boodschappen doen en dan verschrikkelijk neuken!”

Sven & Dave

Sven:  “Onze pech was dat op het moment dat ons contract ter discussie stond bij het bestuur van BNN, Ruud de Wild net was aangesteld om televisieprogramma’s te gaan presenteren. Dat werd uiteindelijk niet veel, Ruud kwam op TV veel minder uit de verf. Hij was in de Hitkrant en Breakout nog steeds de populairste dj van Nederlandse radio en zijn manager, Willem Dublois, was ook nog eens een belangrijke pion in het BNN bestuur. Ons jaarcontract liep te einde en in die periode lag Bart in het ziekenhuis. Toen heeft het bestuur, zonder Bart, besloten om ons contract niet te verlengen. Dave en ik hebben toen een café gekocht in Hilversum en na één jaar ben ik daar alleen mee doorgegaan, om dat in totaal iets meer dan 6 jaar te doen.”

Eendagsvlieg In Een Wespennest

In zijn boek ‘Eendagsvlieg In Een Wespennest’ biedt Sven van Veen de lezer een uniek kijkje in de wereld van de Nederlandse muziekindustrie. Het is een eerlijk verhaal, verteld met veel humor en vaart, en met een scherp oog voor de bizarre en rauwe kanten van het leven als Bekende Nederlander. Bestel het boek nu! Klik hier